I 1936 påviste Inge Lehmann som den første forsker i verden, at Jorden har en fast kerne.
Hendes opdagelse revolutionerede seismologien og vakte opsigt blandt kollegaer over hele verden, men i Danmark forblev hun længe upåagtet og forbigået.
Denne tegneserie skildrer Inge Lehmanns liv, tanker, sejre og nederlag gennem det 20. århundrede, hendes banebrydende forskning og de hindringer, samtiden søgte at sætte for en kvindes forskerkarriere. Det er en fortælling om en sårbar, men også usædvanlig viljestærk kvinde med mange kampe, som hun alle måtte tage helt alene. Først efter 2. verdenskrig opnåede Inge Lehmann anerkendelse, og det skete i udlandet, mens hun først i 1968 blev gjort til æresdoktor ved Københavns Universitet. På det tidspunkt var hun forlængst gået på pension, men fortsatte sin forskning i USA, England og Canada til kort før sin død i 1993.
»Inge Lehmann« er fortalt og tegnet af Sussi Bech. Projektidé, historisk/naturfaglig formidlingskonsulent og efterskrift af Helle Houkjær.
Andre købte også:
Om tegneserien
Tegneserien ”Inge Lehmann – Jordens inderste kerne” begynder med Inge Lehmanns opvækst i 1890’ernes København. Faderen var videnskabsmand, men mente at overdreven læsning skadede kvinders ovarier. Men Inge Lehmann ville studere, og via studier på Cambridge og Københavns Universitet lykkedes det hende at tage en kandidatgrad i matematik – selv om de kvindelige studerende på Cambridge ikke måtte overvære forelæsningerne og skulle spørge om lov til at bruge biblioteket.
”I tegneserien oplever læseren, hvordan vennen Niels Bohr og Inge Lehmanns øvrige mandlige studiekammerater stryger til vejrs, mens hun må gå bagvejen til en forskerkarriere,” fortæller Sussi Bech, der har skrevet og tegnet, mens Helle Houkjær har bidraget med projektidé, historisk/naturfaglig formidling og efterskrift.
”Det er en fortælling om en sårbar, men også usædvanlig viljestærk kvinde med mange kampe, som hun alle måtte tage helt alene. Aktuelle emner som ligestilling, talent og spørgsmålet om modet til at holde fast i at være sig selv, gør også fortællingen relevant i dag,” siger Helle Houkjær.