Siden Nofret-seriens debut i 1985 har Sussi Bech tegnet adskillige plakater med den minoiske prinsesse. Nogle af dem har været indlagt i seriens enkelte bind og gjort dem til attraktive samlerobjekter, andre er bestillingsopgaver fra bibliotekerne.
Vi bringer her en oversigt, der måske kan hjælpe samlere, der leder efter en komplet samling, eller Nofret-fans, der leder efter en flot plakat til hjemmet.
Til sidst i artiklen får du at vide, hvordan du kan få en 70 x 50 cm Nofret-plakat — helt gratis!
1991: Nofret på børnebibliotekerne
I 1991 bestilte Bibliotekscentralen (der i dag hedder DBC) en A3-plakat med Danmarks nye tegneserieheltinde, og Sussi tegnede ovenstående flotte billede af en selvbevidst Nofret, der ligger henslængt på sin divaneser med leopardskind.
Plakaterne blev hængt op på børnebiblioteker over hele landet.
1991: Tak for BØ-FA prisen
Samme år modtog Sussi Bech børnebibliotekarernes kulturpris, BØ-FA prisen, der fra 1980-2017 blev uddelt som børnebibliotekarernes hæderspris til skabere af dansk kvalitetslitteratur. Som tak tegnede Sussi en plakat i B2-format, hvor Nofret er tempeldanser og belures af en fiffig flodhest.
Plakaten er bl.a. set på tegneseriegalleriet Comicgarden til 400 kr.
Ideen til plakatens motiv kom fra hendes kollega, Niels Roland, der havde brugt det på et fødselsdagskort til Sussi. Her var det Sussi selv, der dansede som en egypter, og flodhesten mindede umiskendeligt om hendes mand, tegneren Frank Madsen.
1993: Med plakat om bord
Udgivelsen af Nofret bind 7, “Med døden om bord”, blev fulgt op af en plakat til boghandelerne. Den gengav albummets forsidemotiv med den brændende båd og med nogle talebobler henover logoet, der måske ikke pyntede gevaldigt, men som dog vidnede om forlagets vilje til at slå på tromme for sine danske tegneserier hos forhandlerne.
1995: Gravrøverne med indlagt plakat
Da Nofret bind 8, “Gravrøverne”, skulle udgives i 1995, foreslog Sussis redaktør på Forlaget Carlsen, Jens Trasborg, at der skulle følge en indlagt plakat med. Det blev bekendtgjort med et stort, sort klistermærke på albummets forside, der kunne tages af uden at beskadige albummet.
Måske af den grund er dette album det dyreste, når man skal købe Nofret antikvarisk.– det er i hvert fald ikke helt let at finde et eksemplar med plakat. Sammen med bind 12 er det det enkeltbind, vi oftest får emails om fra Nofret-fans, der mangler det i deres samling.
Plakaten er foldet to gange og er i cirka A2-format.
Plakatmotivet indgår som helside i ekstramaterialet til samlebindet Nofret – Samlede historier III, der samler Nofret bind 7-9.
2004: Relancering med boghandlerplakat
Nofret bind 11, “Baghold i Tempelsøen”, blev lanceret i 2004 med en stor, landsdækkende boghandlerkampagne med gulvdisplay, og seriens bind 2-4 blev genoptrykt, så alle seriens bind igen kunne fås efter at have været udsolgt i et stykke tid.
Der blev også lavet en 50 x 70 cm plakat til ophængning i boghandelerne. Sussi tegnede motivet direkte til formålet.
2018: Amons gemalinde
Da Eudor udgav det første samlebind med Nofret, Nofret – Samlede historier I, trykte vi et par hundrede eksemplarer af forsidemotivet fra bind 2, “Amons gemalinde”, som plakat i 50 x 70 cm, som vi brugte på messer og vedlagde bestillinger, når kunder bestilte mere end ét bind af Sussi Bechs Samlede Værker.
Plakaten blev i 2021 genoptrykt uden ændringer og findes altså i to næsten identiske udgaver.
2022: Nofret tilbage på divaneseren
Den allernyeste i rækken af Nofret-plakater er vores frisktrykte 2022-udgave af Sussis plakat til børnebibliotekerne, men denne gang trykt i 50 x 70 cm i stedet for det oprindelige A3-format.
Dermed egner den sig perfekt til at blive hængt op i stuen, i køkkenet eller i arbejdsværelset.
Den kan blive din, hvis du bestiller mere end ét bind af Sussi Bechs Samlede Værker.
Sussi Bechs tegneserier: Har du dem alle?