Herover: Holdet bag “Ørsted” i P1 Hjernekassen med Peter Lund Madsen.
Da vi forberedte udgivelsen af tegneserien Ørsted – han satte strøm til verden af Sussi Bech, Ingo Milton og Jens Olaf Pepke Pedersen tilbage i starten af 2020, overvejede Eudors forlægger, Frank Madsen, hvor stort et oplag, der skulle trykkes.
500 lød som et tilstrækkeligt ambitiøst tal, syntes han, og alligevel et antal eksemplarer, det var muligt at komme af med over tid.
Men så meldte en af forfatterne, Jens Olaf Pepke Pedersen, tilbage, at nu var det lykkedes at afsætte over 900 eksemplarer til H.C. Ørsteds hjemkommune, Langeland, hvor den skulle uddeles til årets afgangselever. Og snart efter, at et københavnsk teknisk gymnasium havde bestilt næsten 500.
Uge for uge hævede vi bestillingen hos trykkeriet, indtil de sagde, at nu havde de ikke mere papir og trykningen måtte i gang.
Det endte med, at førsteoplaget blev 2.115 eksemplarer. Ikke hverdagskost for en danskproduceret tegneserie.
Fire oplag på fire måneder
Straks da 1. oplag ankom, var der rift om “Ørsted”-tegneserien i en grad, så vi endte med at have udsolgt 10 dage efter den officielle udgivelsesdato, 22. maj.
Et nyt oplag på 1.440 eksemplarer blev bestilt, men trykkeriet i Ungarn var i mellemtiden gået på sommerferie og kunne først levere i begyndelsen af august. Derfor blev et mindre oplag til levering i juli sat i gang sideløbende på et dansk trykkeri, men det rakte kun til at dække halvdelen af forudbestillingerne fra boghandlerne og tegneseriebutikkerne.
Allerede i august blev et 4. oplag bestilt. 5. og 6. oplag fulgte i 2021. Og det blev også til en engelsk udgave.
Den mest solgte danske tegneserie fra året 2020
“Ørsted” endte med at blive den mest solgte danskproducerede tegneserie fra 2020, og blev så sent som i september 2023 genoptrykt i syvende oplag. Tegneserien er indtil videre solgt i over 6.000 eksemplarer og er stadig en af forlagets absolutte bestsellere.
I 2023 fulgte vi successen op med udgivelsen af tegneserie-thrilleren Københavnermysteriet, der med fire gymnasieelever i hovedrollerne bringer læseren rundt i det meste af København i jagten på fysikkens 2.500-årige gåde. I maj 2024 udkom så Niels Rolands længe ventede tegneseriebiografi, Niels Bohr – kvantespring i København, der blev en omgående salgssucces.
Det er tydeligt, at der er stor efterspørgsel på velfortalte tegneserier om dansk naturvidenskab.
Salgstal som i 1990’erne
Sammen har de tre tegneserier solgt så godt, at vi nu har bestilt 8. oplag af “Ørsted” og 2. oplag af “Niels Bohr” til levering i januar, og planlægger 2. oplag af “Københavnermysteriet” i slutningen af 2025.
Dermed cementerer “Ørsted” sin position som den bedst sælgende danske tegneserie fra 2020 med over 6.500 trykte eksemplarer! Det er et sjældent højt oplag for en dansk tegneserie i vore dage – faktisk skal man nok tilbage til tegneseriealbummets sene guldalder i 1990’erne for at finde en tid, hvor den slags oplag ikke var ualmindelige i Danmark.
Ørsted, Niels Bohr, Københavnermysteriet … og Inge Lehmann
Og der er mere på vej:
Allerede til foråret 2025 udgiver vi Sussi Bechs og Helle Houkjærs tegneseriebiografi om seismografen Inge Lehmann, der i 1936 påviste Jordens indre, faste kerne.
Tegneserien bliver både endnu en tegneserie om dansk videnskab, men også en beretning om, hvor svært det var for en kvinde at blive accepteret som forsker i Danmark endnu i 1900-tallet. Ja, fakisk måtte Inge Lehmann udføre sin forskning i sin fritid, og først efter sin pensionering fra Geodætisk Institut efter 2. verdenskrig blev hun hentet til USA, hvor hun blev udnævnt til æresdoktor og forskede videre i sit fag
Inge Lehmann-tegneserien føjer sig dermed til den lange række af tegneserier med stærke kvindefigurer, som Sussi Bech har gjort til sit speciale..
Herunder: En ufærdig side fra tegneserien om Inge Lehmann, der udkommer til foråret.