fbpx

Book et foredrag: Kvantespring i København – Niels Bohr og kvantefysikken

Niels Bohr tegneserie

Book et oplysende og humoristisk foredrag med Niels Roland om formidling af videnskab med udgangspunkt i den aktuelle og anmelderroste graphic novel, Niels Bohr – kvantespring i København.

Varighed: (foredrag) halvanden time
Vejledende pris: kr. 5.000 + transport (kontakt for nærmere aftale)
Kontakt: Telefon 24848842 eller klogehoveder@yahoo.com

Niels Bohr: atomteorien, instituttet og atombomben

Den danske fysiker og Nobelprismodtager Niels Bohr er nok kendt af de fleste. Men hvor mange har helt styr på principperne bag den kvantefysik, som han lagde grundstenen til med sin revolutionerende atomteori fra 1916?

På sit institut på Blegdamsvej i København skabte Bohr et miljø, der igennem 1920’erne og 30’erne
– kendt som fysikkens gyldne periode – tiltrak de bedste fysikere i verden. Under 2. Verdenskrig kom han til at spille en fremtrædende rolle i udviklingen af atombomben, men også i forsøget på at råbe politikere op med en advarsel om risikoen for et farligt atomvåbenkapløb mellem supermagterne.

Bohr og Einstein: Kvantefysikkens konsekvenser

Niels Bohr var ikke kun fysiker. Han var i lige så høj grad optaget af de filosofiske konsekvenser af kvantefysikkens brud med den klassiske fysik. Berømt er hans mange diskussioner med kollegaen og vennen Albert Einstein.

I dag: Den anden kvanterevolution

Vor tids computere, mobiler og gps ville være utænkelige uden kvantefysikkens forståelse af den atomare verden. Med forskningen i kvantecomputere tales der endda om, at vi i dag står på tærsklen til den anden kvanterevolution.

Niels Bohr som tegneserie

Niels Rolands foredrag, der er fyldt med overraskende anekdoter og ledsaget af tegninger og fotos,
er underholdende og informativt, uanset om man interesserer sig for fysik, historie eller filosofi.

Om Niels Roland

Født 1958. Tegner og forfatter. Har i flere årtier arbejdet med tegnet formidling af videnskab med striber i Weekendavisen og i form af graphic novels, bl.a. i samarbejde med forskere fra Niels Bohr Instituttet og Nationalmuseet. Af udgivelser kan også nævnes ”Danmark besat” (med Morten Hesseldahl og Henrik Rehr), ”Runernes verden” (med Anders Lundt Hansen og Lisbeth M. Imer) samt den aktuelle ”Niels Bohr – kvantespring i København”.

I en række videoer på Eudors YouTube-kanal kan man opleve Niels Roland besøge Niels Bohrs gamle institut på Blegdamsvej og fortælle om Niels Bohr, hans tid og hans opdagelser.

Niels Bohr 1:
Om owboyfilm og teorien om helten med den hvide hat

Niels Bohr 2:
Auditorium A og Den ultraviolette Katastrofe

Niels Bohr 3:
Besøg på Niels Bohrs kontor

Niels Bohr 4:
Niels Bohrs bord, et offer for emergens

Niels Bohr 5:
Niels Bohr og spionerne

Niels Bohr 6:
Jagten på den radioaktive kat

Niels Bohr 7:
Historien om Albert Einstein og linje 3